БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА В ОБЩИНА БРЕГОВО

В събота и неделя (29 и 30 април) ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Брегово. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно. Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. При жените, при които се установява един или друг вид патологични процеси, се извършва и рентгеново изследване – мамографски преглед. Желаещите жени от общината могат да получат допълнителна информация за мястото на прегледите от общинската администрация, където ще се извърши и предварително записване, за да не се струпват всички по едно и също време и да се налага да чакат дълго за преглед.

 


Община Брегово сменя Бобошево за скрининга на рака на гърдата. Смяната се наложи в последния момент, поради отказа на Общинската администрация в Бобошево. Служителка на общината, определена да отговаря за скрининга съобщи, че се отказват, защото били затруднени с осигуряване на подходящо помещение, а и понеже „общината била селска и в събота и неделя жените били по полето и нямало да дойдат да се прегледат”. 

 


Скринингът за рака на гърдата през 2017 година се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Райфайзен банк по програмата „Избери за да помогнеш”.

 

Източник: Центърът за защита правата в здравеопазването

Партньори

  • Първа Акушеро-Гинекологична Болница "Света София"
  • Специализирана Болница за Активно Лечение по Онкология ЕАД, София
  • Военномедицинска Академия
  • Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД
  • Български форум на бизнес лидерите