Ракът на гърдата ще убива 5,5 млн. жени годишно

Възможно е ракът на гърдата през 2030 година да започне да убива в световен мащаб по 5,5 милиона жени годишно, едно увеличение с около 60 процента спрямо 2012-а, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Тази тревожна тенденция се обуславя от увеличаването и застаряването на населението и бе изтъкната в доклад по време на Световния конгрес за борба с рака, който се провежда в Париж.

Нужни са големи усилия в превенцията и разяснителните кампании, за да се пребори този бич, отговорен за смъртта на 3,5 милиона жени по света през 2012 година /от общо 8 милиона смъртни случаи, причинени от раковите заболявания/. Най-засегнати в това отношение са развиващите се страни.

"Пораженията на рака се увеличават в страните с ниски и средни доходи на населението поради увеличаването и застаряването на населението", изтъква авторката на доклада Сали Кауъл от Американското дружество за борба с рака.

Ръстът на раковите заболявания се обуславя и от рисковите фактори, свързани с бързото икономическо развитие, водещо до намаляването на физическата активност, до лошо хранене и до затлъстяване.

Изтъкват се и някой репродуктивни фактори, като зачеването на дете в късна възраст, което също води до риск от рак на гърдата.

След сърдечносъдовите заболявания, раковите са вторите по смъртност сред жените в световен мащаб. В глобален мащаб на тях се падат 14 процента от смъртните случаи при жените.

Най-честото раково заболяване при дамите е ракът на гърдата - с 1,7 милиона диагностицирани в света през 2012 година и 521 900 смъртни случая.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/health/2016/11/01/rakyt-na-gyrdata-shte-ubiva-5-5-mln-jeni-godishno.320640

Източник: www.dnes.bg
 

Партньори

  • Първа Акушеро-Гинекологична Болница "Света София"
  • Специализирана Болница за Активно Лечение по Онкология ЕАД, София
  • Военномедицинска Академия
  • Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД
  • Български форум на бизнес лидерите