Тренировките намаляват появата на рецидив при рак на гърдата с 40%

За жени, които се възстановяват от рак на гърдата, упражненията са най-добрия избор като начин да се намали риска от смърт заради рецидив, съобщава Newscientist.

Изследването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.

Около 1/4 от всички жени с рак на гърдата в крайна сметка умират, тъй като ракът се разпространява към други части на тялото. Но ако живеят по-здравословно, рискът това да се случи намалява.

Елън Уорнър (Ellen Warner) и Джули Хамер (Julie Hamer) от Sunnybrook Health Sciences Center в Торонто, Канада, анализират 67 проучвания, като изследват фактори като диета, упражнения и тегло, и тяхното влияние върху здравето на жените, успешно лекувани от рак на гърдата.

Те стигат до заключението, че физическата активност може да намали вероятността от рецидив с до 40%. "Упражненията имат най-последователно и най-голямо въздействие върху евентуалния риск от рецидив", коментипа Уорнър. 150 минути седмично умерена физическа активност са идеални, за да се постигнат добри резултати.

„Трудно е да се обясни защо упражненията имат такава полза“, обяснява Уорнър,"Но едно от възможните обяснения е, че потискат възпалението, което може да увреди клетките и да увеличи риска от разпространение на рака.

„Един потенциален проблем в проучването е, че и жени, които са твърде изтощени или с твърде силни болки, за да тренират също са се възстановили напълно“, заяви Ан Мактиърнън (Anne McTiernan) от Cancer Research Center в Сиатъл, Вашингтон.

Уорнър казва, че вторият най-важен фактор за предпазване от рецидив е ограничаването на теглото след лечението на рака. 

Източник: www.offnews.bg

Линк: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Trenirovkite-namaliavat-poiavata-na-retcidiv-pri-rak-na-gardata-s-40_72548.html

Партньори

  • Първа Акушеро-Гинекологична Болница "Света София"
  • Специализирана Болница за Активно Лечение по Онкология ЕАД, София
  • Военномедицинска Академия
  • Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД
  • Български форум на бизнес лидерите